Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Πλύτρα


Είναι παραθαλάσσιος αραιοχτισμένος οικισμός πολύ κοντά ( 4 χιλ. ) στα Παπαδιάνικα του Δήμου Μονεμβάσιας και 17 χλμ. από τους Μολάους. Στη Πλύτρα υπάρχουν παραλίες όπως η "Παχειά Άμμος" που διακρίθηκε με "Γαλάζια Σημαία". Ο πληθυσμός της το 1950 ήταν περίπου 50 κάτοικοι, το 1971 83, το 1981 87 και το 2001 167.
Δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κάποιος είναι πεζοπορία, περιπάτος, ποδηλασία (εδώ εδρεύει και η Δανειστική Λέσχη Φίλων Ποδηλάτου "Ποδηλατοπαρέα"), τζόκιγκ, ορειβασία, αγροτουρισμός, ιστιοπλοΐα και ψάρεμα.
Κάθε καλοκαίρι, διοργανώνονται από φορείς και τον δήμο Μονεμβάσιας διάφορες εκδηλώσεις, συναυλίες από γνωστά ονόματα και τοπικά συγκροτήματα, καθώς και εκθέσεις ζωγραφικής, parties στην παραλία, κτλ.
Στη παραλία Αρτάνης βρίσκεται το πρώτο σπίτι (ερειπωμένο και μισογκρεμισμένο) που κτίστηκε στην Πλύτρα, από την οικογένεια Βενετσανάκη, πολύ πριν το 1870, κάτι που επιβεβαιώνει άλλωστε και η χαρακτηριστική αρχιτεκτονική του. Αξιοσημείωτο όμως είναι το γεγονός, ότι η προφορική παράδοση θέλει να έχει φιλοξενηθεί εκεί ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, καθώς στενή φιλία συνέδεε τις δύο οικογένειες.
Ο λιμένας της Πλύτρας εκτός από τα σκάφη και τις ψαρόβαρκες των μονίμων κατοίκων μπορεί να φιλοξενεί και σκάφη αναψυχής. Παλαιότερα ήταν λιμένας προσέγγισης πλοίων της άγονης γραμμής Πειραιά - Γυθείο - Καλαμάτα - Πάτρα - Κέρκυρα. Στην Πλύτρα υφίσταται τελωνειακός υπάλληλος που εκτελεί παράλληλα καθήκοντα υπαλλήλου λιμένος, υπαγόμενος στο Υπολιμεναρχείο Γυθείου.
Απέναντι από την Πλύτρα και πριν από το ακρωτήριο Ξυλί βρίσκεται ο οικισμός Καραβοστάσι με παραδοσιακά πέτρινα οικήματα. Στον όρμο Ξυλί βυθίστηκε (27 Απριλίου 1941) τορπιλάκατος από γερμανικά αεροπλάνα κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και βρίσκεται σε βάθος 9 έως 12μ.
Λίγα λόγια για τις παραλίες του χωριού
‘’Παχιά Άμμος’’

Η κοσμοπολίτικη Παχιά Άμμος στην Πλύτρα, είναι μία πανέμορφη παραλία με χρυσή αμμουδιά και ρηχά νερά. Είναι βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία. Διαθέτει γήπεδο beach-volley και ενδείκνυται για κολύμπι αλλά και για σπορ στην άκρη του κύματος, όπως ρακέτες, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες επιτηρείται από επαγγελματία ναυαγοσώστη. Το café-εστιατόριο που λειτουργεί στην παραλία, αποτελεί σημείο συνάντησης της νεολαίας και όχι μόνο. Αυτή η παραλία είναι ιδανική για τους νέους που θέλουν να απολαμβάνουν το μπάνιο τους, συνοδεία καλής μουσικής και δροσιστικών κοκτέιλ. Είναι προφυλαγμένη από όλους τους ανέμους, εκτός από τον νότιο.

Το Καραβοστάσι

Επισκεφθείτε τον οικισμό Καραβοστάσι , απέναντι από την Πλύτρα λίγο πριν από το ακρωτήριο Ξυλί με τα ξεχωριστά παραδοσιακά πέτρινα οικήματα και τα ταβερνάκια δίπλα στην θάλασσα.

Κόκκινες

Μπορείτε να κολυμπήσετε και στην περιοχή Κόκκινες (ονομάζεται έτσι από το κατακόκκινο χρώμα των πετρωμάτων γύρω από την παραλία). Εκεί θα δείτε τ΄ απομεινάρια της βυθισμένης πόλης του Αρχαίου Ασωπού. Τα ερείπια διακρίνονται μέχρι σήμερα με γυμνό μάτι μέσα στη θάλασσα αλλά και στην ακτή.


Η ιστορία του χωριού:
Στην Πλύτρα, στην περιοχή "ΚΟΚΚΙΝΕΣ", υπάρχει η βυθισμένη πόλη του Αρχαίου Ασωπού, της οποίας τα ερείπια διακρίνονται μέχρι σήμερα με γυμνό μάτι μέσα στη θάλασσα αλλά και κατά μήκος της ακτής.
Λείψανα της Ρωμαϊκής πόλης του Ασωπού η οποία πιθανότατα είχε ανεγερθεί στα ερείπια της αρχαίας πόλης του Ασωπού βρίσκονται στην παραπάνω περιοχή. Η πόλη βυθίστηκε το 365 μ.Χ. μετά από ισχυρό σεισμό.
Ο Ασωπός, μέλος του Κοινού των Ελευθερολακώνων, ήταν αρχαία πόλη που είχε ασφαλές λιμάνι και δικό της νόμισμα με την επιγραφή ΑΣΩΠΕΙΤΩΝ.
Σημειώνεται ότι στο Διάταγμα του 1870 περί εγκρίσεως του ρυμοτομικού σχεδίου Πλύτρας σε 9 οικοδομικά τετράγωνα του σχεδιαγράμματος που συνοδεύει το Διάταγμα αναγράφεται η φράση: «ερείπια αρχαίας πόλης».
Στην ίδια όμως θέση με την απόφαση του Υπουργού Προεδρίας Κυβερνήσεως του 1966 περί χαρακτηρισμού ως αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών διατηρητέων μνημείων, αναγράφεται η φράση: «εκτεταμένα λείψανα της Ρωμαϊκής πόλεως Ασωπός».
Ιδιαίτερης ομορφιάς αλλά και ιστορικής αξίας είναι το Παλαιόκαστρο. Βρίσκεται στον επαρχιακό δρόμο Παπαδιανίκων - Δαιμονιάς, είναι σε πανοραμική θέση και ήταν η ακρόπολη των αρχαίων πόλεων της ευρύτερης περιοχής. Η θέα από το Παλαιόκαστρο είναι μοναδική και μπορεί κάποιος να δει όλο τον Λακωνικό Κόλπο.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου