Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Δαιμονιά


Μικρός οικισμός με ωραία θέα προς το ακρωτήρι  Ξυλί και τον  όρμο του που τα αρχαία ίχνη του χάνονται στα βάθη της προστορίας . Σπουδαία και μοναδική μεσοελλαδική εγκατάσταση 1900-1600 π.χ (ανάλογη υπήρχε στη Πλύτρα και στο Παυλοπέτρι Ελαφονήσου που προυπήρχαν όμως και πρωτοελλαδικά) στις ανατολικές ακτές του Λακωνικού κόλπου , όπως μαρτυρεί και το προιστορικο νεκροταφείο του της Μέσης κυρίως Χαλκοκρατίας .
Την επισκέφτηκαν οι περιηγητές και στο σημείο αυτό έχουν βρει αγγεία , σιδερένιο ξίφος , κιονόκρανα , κιόνες , λυχνίες και μία επιγραφή [ ΟΝΟΜΑ(σι) ΤΩ ΜΕ ΧΑΙ(ρε)] Καστέλι-Αρχαία Κοτύρτα .
Μεταξύ της Δαιμονιάς και της θάλασσας εκτείνεται η βραχώδης ακρόπολη του Καστελλίου όπου βρισκόταν η αρχαία Κοτύρτα στην οποία έγινε μάχη το 424 π.χ μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών.
Νέος οικισμός της Δαιμονιάς.
Το σημερινό χωριό κτίσθηκε επί Τουρκοκρατίας. Πολλοί κάτοικοι του ήλθαν από τα Ψαρά μέσα στην καταστροφή τους ( με το επίθετο κυρίως Λύρας ), από τα Κύθηρα ( με το επίθετο Τσιριγώτης) και από τα Λυρά μετά από τα Ορλωφικά . Από την Δαιμονιά καταγόταν ο οπλαρχηγός του 21 Κρανίδης που πολιόρκησε τη Μονεμβασιά. Το 1836 αναγνωρίστηκε ο σημερινός οικισμός όπου υπαγόταν στον Δήμο Διλιμενίας και το 1841 προσαρτήθηκε στον Δήμο Μονεμβασίας . Στη Δαιμονιά υπάρχει βυζαντινός ναός του Αγίου Νικολάου ερειπωμένος.

Η Δαιμονιά βρίσκεται 20 χιλιομετρα από την Νεάπολη αλλά και από τη Μολάοι όπου το καθιστά και κόμβο αυτών των δύο κομοπόλεων.
Εκκλησίες :
 Παναγία Μυρτιδιώτισσα & Αγιος Παντελεήμονας 

Στο δημοτικό διαμέρισμα Δαιμονιάς υπάρχουν δύο εκκλησίες το παλαιό εκκλησάκι και η νεότερη που γιορτάζουν στις 24 Σεπτεμβρίου με αντίστοιχο παραδοσιακό τοπικό πανηγύρι. Η νεότερη εκκλησία γιορτάζει και του Αγίου Παντελεήμονα  27 Ιουλίου.


Αγία Μαρίνα  Νεόκτιστο εκκλησάκι στον οικισμό Παραλίας Δαιμονιάς , με αιγιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική , το οποίο δεσπόζει της περιοχής με απεριόριστη θέα στο Λακωνικό Κόλπο.



Μαυροσπηλιά

 Στιγμές από το χωριό μας.....










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου