Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Απιδιά



Η Απιδιά, η μικρή αυτή κουκιδίτσα στον χάρτη είναι ένα ακατέργαστο διαμάντι με καίριο πολιτισμό. Αυτή η μικρή κοιλάδα βρίσκεται μια ώρα περίπου νοτίως της Σπάρτης, σε απόσταση 62 περίπου χιλ. Σήμερα είναι ένα μικρό χωριό, με 660 κατοίκους. Παλιά λεγόταν "Πλειαί", όμως από τον 11ον μ.Χ. αιώνα έλαβε την νέα ονομασία Απιδέαι (εκ των φυομένων εκεί δένδρων). Τότε κτίστηκε και ο αξιόλογος ναός της Παναγίας.
    Δεν πρόκειται για μια παραθαλάσσια περιοχή αλλά για πεδινορεινή. Το πιο ξακουστό και πιο τερατώδες βουνό της Απιδιάς είναι η Κριτσόβα. Το κλίμα της Απιδιάς είναι υγιεινό και το έδαφος είναι γόνιμο. Τα κυριότερα των προϊόντων της είναι λάδι, δημητριακά και εσπεριδοειδή. Παράλληλα, ας αναφερθεί πως ήταν το μοναδικό χωριό της Λακωνίας που καλλιεργείται καπνός. Επίσης, το χωριό φημίζεται και για την ποιότητα κτηνοτροφικών προϊόντων και μέχρι προ τίνος βιομηχανία αλευροποιίας. Αν και το έδαφος του χωριού είναι γόνιμο, πολλοί έχουν ξενιτευτεί στο εξωτερικό.

Η Απιδιά υπήρξε λόγω της επικαίρου γεωγραφικής θέσης της, σημαντικό προϊστορικό κέντρο, την εποχή του Μινωικού και του Μυκηναϊκού πολιτισμού. Βέβαια, την Βυζαντινή εποχή το χωριό αναβίωσε πολιτισμικά περισσότερο με την εγκαθίδρυση του ενοριακού καθεδρικού πρωτοχριστιανικού ναού "Κοιμήσεως της Θεοτόκου" (5ος-9ος μ.Χ αι.). Επιπλέον, σήμερα, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους WATERHOUSE και SIMPSON μας πληροφορούν ότι υπάρχουν και άλλοι 12 ακόμα ερειπωμένοι βυζαντινoί ναοί. Αξιόλογοι ναοί και σταθμοί πολιτισμού της Απιδιάς είναι :
Ο ναός του Αγίου Ιωάννη
Ο ναός Αγίου Αθανασίου
Ο ναός Αγίου Γεωργίου
Ο ναός Αγάς Παρασκευή
Ο ναός Αγίας Κυριακής
Ο ναός Αγίου Κωνσταντίνου



ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ του χωριού:  
Ο DAVID SEDARIS
Όλοι θυμόμαστε τον μπάρμπα Ηλία τον Σίδερη που το καφενείο του βρισκόταν στην πλατεία του χωριού..
O David Sedaris (Σίδερης)  είναι υιός του Ηλία Σίδερη του Ηρακλή (πρώτος εξάδελφος του δικού μας Ηλία στην Απιδέα)  και διάσημος χιουμορίστας συγγραφέας παγκοσμίως.
Δείτε τον στην εκπομπή Finding your roots μαζί με άλλους 2 διάσημους έλληνες. Τον George Stefanopoulos και την Tina Fey.
Διάσημα βιβλία του: 

Εγκώ μιλήσει καλά κάποια μέρα (2000)

Μια σχεδόν φυσιολογική οικογένεια (2004)


Ας συζητήσουμε για τον διαβήτη με κουκουβάγιες (2013)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΛΚΙΑΣ
Ο Δημήτριος Χαλικιάς γεννήθηκε στην Απιδιά στις 25.10.1925.
Είναι υιός του πρώτου γραμματέα του χωριού Ιωάννη Χαλικιά και της Μηλιάς Θεοδωρακάκου.
Εργάστηκε στο Υπουργείο Συντονισμού από το 1951-1954. Είχε θέση διευθυντή και ήταν βασικός σύμβουλος του Υπουργού Γεωργίου  Καρτάλη  με τον οποίο είχε και προσωπική σχέση. Το 1954 μετά από διαγωνισμό πήρε τη μοναδική υποτροφία και συνέχισε τις σπουδές του στο Cambridge University από το 1954-1957 σε θέματα Οικονομικής Ανάπτυξης.
Τέλος 1957 επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από επιστολή – πρόσκληση του Ξενοφώντα Ζολώτα. Τοποθετήθηκε στην Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών τηςΤράπεζας της Ελλάδος.Τον Φεβρουάριο του 1984 αναλαμβάνει  Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος

Το χωριό μας έχει γράψει ιστορία. Κι ας ελπίσουμε πως επόμενοι διακκεκριμένοι ίσως είμαστε εμείς!!!
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε:
http://www.apidealakonias.gr/index.php?new_language_id=1

Δείτε επίσης και το παρακάτω βίντεο του Νίκου Θωμόπουλου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου