Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Ρουμάνειος Βιβλιοθήκη Μολάων

          Η Δημόσια «Ρουμάνειος» Βιβλιοθήκη Μολάων ιδρύθηκε το 1955  με την αρχική δωρεά, 1.365 βιβλίων και 1.032 περιοδικών του Μολαΐτη δικηγόρου, βουλευτή και λογοτέχνη Γεωργίου Ρουμάνη, η οποία αποτέλεσε τον πυρήνα της εξελίξεώς της. Γι αυτό και η Βιβλιοθήκη Μολάων  φέρει την ονομασία «Ρουμάνειος». Αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων. Παράλληλα με το έμμισθο προσωπικό στο έργο της Βιβλιοθήκης συμβάλλει σημαντικά το Εφορευτικό της Συμβούλιο, το οποίο αποτελεί το ανώτατο όργανο διοίκησης. Βασικοί πόροι Λειτουργίας και εμπλουτισμού της Βιβλιοθήκης είναι οι επιχορηγήσεις του Υπουργείου Παιδείας. Δεν λείπουν όμως και οι δωρεές βιβλίων από φορείς, συγγραφείς η άλλα φυσικά πρόσωπα.
        Στα εξήντα και πλέον χρόνια της παρουσίας της, η Δημόσια Βιβλιοθήκη Μολάων έχει αποθησαυρίσει πλούσιο έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό από όλους τους τομείς της γνώσης. Διαθέτει περί τους 22.000 τόμους βιβλίων, 50 τίτλους τοπικών εφημερίδων και  περιοδικών καθώς  μεγάλο αριθμό οπτικοακουστικού υλικού.
          Στο χώρο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Μολάων λειτουργούν : το τμήμα της Λακωνικής Βιβλιογραφίας, τα τμήματα για τους ενήλικες και τα παιδιά, στα οποία υπάρχει η δυνατότητα δανεισμού και χρήσης του αναγνωστηρίου,  το Τμήμα Περιοδικών και Εφημερίδων, με συλλογή λακωνικών εφημερίδων και περιοδικών, καθώς και το Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης με 6 ηλεκτρονικούς  υπολογιστές , ειδικό εξοπλισμό για ΑμεΑ, παρέχοντας  στο κοινό δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο και χρήση των νέων τεχνολογιών.
              Η Δημόσια «Ρουμάνειος» Βιβλιοθήκη Μολάων με τα παραπάνω τμήματα παρέχει στο κοινό της αφενός τις παραδοσιακές υπηρεσίες μιας δανειστικής Βιβλιοθήκης και αφετέρου στοχεύει ,μέσα από προγράμματα, εκπαιδευτικά και φιλαναγνωσίας για παιδιά και ενηλίκους  καθώς και άλλες ποικίλες δράσεις , να ενισχύσει την αγάπη για το βιβλίο , το διάβασμα , τη γνώση, τη δημιουργικότητα, αποτελώντας  κέντρο παιδείας και πολιτισμού, πνευματικό φάρο μιας ευρύτατης  περιοχής.
            Τα έτη  2012 εντάχθηκε   στο  πανελλήνιo δίκτυο Βιβλιοθηκών  Future Library και 2016  στο Δίκτυο Βιβλιοθηκών της  Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, που συγκροτήθηκε   για να βοηθήσει τις Ακαδημαϊκές, Ερευνητικές, Δημόσιες, Δημοτικές, και σχολικές βιβλιοθήκες να αναπτύξουν και να εξελίξουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν στο κοινό τους. Η Βιβλιοθήκη Μολάων συμμετέχει ενεργά στην οργάνωση των  δικτύων και στις δράσεις του έχοντας υλοποιήσει  τέσσερις Καλοκαιρινές Εκστρατείες Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας.
Επίσης έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα  τρεις εκδόσεις:
-«Γεώργιος Ιω. Ρουμάνης,  Εγκόλπιον Μνήμης και Ευγνωμοσύνης»,2005
- «Δημόσια Ρουμάνειος Βιβλιοθήκη Μολάων» , Νικολάου Ι. Κουφού, 2006
- «Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ή Γκαγκανιά Μολάων», Ιωάννης Πριφτάκης,2008,  ενώ προετοιμάζει και μία ακόμη έκδοση. 
           Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει (έλλειψη επαρκούς χώρου, προσωπικού, πόρων  κ.λ.π.) προσπαθεί με τα μέσα που διαθέτει να αποτελεί προσβάσιμη πύλη προς τη γνώση για όλους, ένα κέντρο προώθησης της εκπαίδευσης, της δημιουργικότητας, της καινοτομίας, του πολιτισμού, της ομαδικότητας, της συλλογικότητας και της συνεργασίας.
         Στη συνέχεια παραθέτουμε δύο μικρά βίντεο - αποτέλεσμα της επίσκεψής μας στη βιβλιοθήκη....



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου