Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Ασωπός

Ο Ασωπός έχει υψόμετρο 50 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 36,7275221143 και γεωγραφικό μήκος 22,853151412. Ανήκει στον δήμο ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΛΑΚΩΝΙΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.  Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, ο Ασωπός ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Ασωπού, του πρώην Δήμου ΑΣΩΠΟΥ του Νομού ΛΑΚΩΝΙΑΣ. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ο Ασωπός έχει πληθυσμό 1.253 κατοίκους.
Ο Ασωπός ήταν αρχαία πόλη της Λακωνίας και ήταν μέλος του Κοινού των Ελευθερολακώνων, είχε ασφαλές λιμάνι και δικό της νόμισμα με την επιγραφή ΑΣΩΠΕΙΤΩΝ. Η πόλη βυθίστηκε το 365 μ.Χ. μετά από ισχυρό σεισμό. Στην Πλύτρα, που βρίσκεται στο δήμο Μονεμβάσιας του νομού Λακωνίας, στην περιοχή "κόκκινες", υπάρχει η βυθισμένη πόλη, της οποίας τα ερείπια διακρίνονται μέχρι σήμερα με γυμνό μάτι μέσα στη θάλασσα αλλά και κατά μήκος της ακτής. Λείψανα της Ρωμαϊκής πόλης του Ασωπού η οποία πιθανότατα είχε ανεγερθεί στα ερείπια της αρχαίας πόλης βρίσκονται στην παραπάνω περιοχή. Σημειώνεται ότι στο Διάταγμα του 1870 περί εγκρίσεως του ρυμοτομικού σχεδίου Πλύτρας σε 9 οικοδομικά τετράγωνα του σχεδιαγράμματος που συνοδεύει το Διάταγμα αναγράφεται η φράση: «ερείπια αρχαίας πόλης». Στην ίδια όμως θέση με την απόφαση του Υπουργού Προεδρίας Κυβερνήσεως του 1966 περί χαρακτηρισμού ως αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών διατηρητέων μνημείων, αναγράφεται η φράση: «εκτεταμένα λείψανα της Ρωμαϊκής πόλεως Ασωπός».
Διαθέτει 2 ήσυχες και καθαρές παραλίες, τον Μποζά και την Πούλια .Στον Μποζά επίσης λειτουργεί και μια ταβερνούλα από τις αρχές Μαΐου έως και τις αρχές Οκτωβρίου. Το 2007  τα μέλη του Δ.Σ του Επιμορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Ασωπού κατόπιν επισταμένης σκέψης τόλμησαν να υλοποιήσουν για πρώτη χρονιά το ερασιτεχνικό τουρνουά beach volley στην παραλία του Μποζά. Το πρωτότυπο αυτό εγχείρημα για τα δεδομένα της περιοχής σε επίπεδο αθλητικών οργανώσεων προκάλεσε ευθύς εξαρχής το ενδιαφέρον δεκάδων παικτών από όλη τη Λακωνία. Με την ίδια θέρμη οι τοπικοί φορείς πλαισίωσαν τη διοργάνωση και πλήθος εθελοντών υποστήριξε με προθυμία το μεράκι των πρώτων διοργανωτών. Το τουρνουά διεξήχθη επιτυχώς και εύκολα διεκδίκησε τη σταθερή θέση του στο πολιτιστικό καλοκαίρι του Δήμου Μονεμβασίας. Αξίζει να σημειωθεί πως από το 2009 ο Δήμος Μονεμβασίας  συμμετέχει ενεργά ως συνδιοργανωτής.  Έτσι, κάθε χρόνο στην καρδιά του καλοκαιριού, την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, παλιοί και νέοι φίλοι αναμένουν την πολλά υποσχόμενη επόμενη συνάντηση που εκπλήσσει πάντοτε θετικά τους παρευρισκομένους. Επιπλέον το τουρνουά έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα καλύτερα σε όλες τις ελληνικές παραλίες. Διαβάστε το σχετικό άρθρο.



Στην πλατεία του χωριού δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος είναι και ο προστάτης του χωριού. 

Το πρώτο πράγμα που διακρίνει κανείς μπαίνοντας στον ιερό Ναό είναι το μαρμάρινο τέμπλο, το οποίο κοσμούν δωρικού ρυθμού κολώνες. Στον προσκυνητή ακόμη προκαλεί εντύπωση η ευταξία που υπάρχει μέσα στο ναό, χαρακτηριστική της αγάπης των πιστών στον Άγιο Γεώργιο. Προς την κατεύθυνση ενδυνάμωσης και ενίσχυσης της αγάπης και της πνευματικότητας εργάστηκαν τα τελευταία χρόνια σπουδαίοι λευίτες στο Άγιο Γεώργιο. Τελευταίος αυτών είναι σήμερα ο καλοσυνάτος πατέρας Γεώργιος Κότσαλης, γόνος ιερατικής οικογένειας, ο οποίος φροντίζει με το ήθος, την αδιάκοπη λειτουργική ζωή και την αυξανόμενη φιλανθρωπική παρουσία της ενορίας να δίδει Ορθόδοξη μαρτυρία. Όπως μας διηγείται ο ίδιος, ο ναός του Αγίου Γεωργίου Ασωπού Κοντεβιάνικων κτίσθηκε το 1896 με χρήματα που αποκλειστικά διέθεσαν οι πιστοί ενορίτες και την επιμέλεια του μηχανικού Λυριωτάκη. Στον ιερό ναό εργάστηκαν τεχνίτες από τα Γιάννενα οι οποίοι έκτισαν το μεγαλοπρεπές καμπαναριό αλλά και μαρμαρογλύπτες τεχνίτες, οι καλύτεροι της περιοχής που κατασκεύασαν το τέμπλο. Στο κέντρο του ναού εντύπωση προκαλεί το μαρμάρινο, δάπεδο με το δικέφαλο αετό. Οι συνεχείς πρωτοβουλίες και η ποικίλη ποιμαντική δραστηριότητα, κατέστη αφορμή να προσεγγίσουν τον νέο εφημέριο, τον παπά Γιώργη Κότσαλη, οι νέοι. Πολλοί εξ αυτών επείσθησαν να συμμετάσχουν ως επίτροποι στο ναό και συμπαραστέκονται μέχρι σήμερα κατά αξιοθαύμαστο τρόπο. Με τις απαραίτητες ενέργειες, αλλά και δωρεές ευλαβών προσκυνητών του Αγίου Γεωργίου, αντικαταστάθηκε η φθαρμένη από το χρόνο κεντρική είσοδος και αναπαλαιώθηκαν οι εικόνες.Επίσης υπάρχει και η εκκλησία της Παναγίας της Γοργοεπηκόου 
            Στην προσπάθεια των κατοίκων για αναβάθμιση του χωριού μας ,ιδρύθηκε το 1979 ο πολιτιστικός και επιμορφωτικός σύλλογος Ασωπού ο οποίος είχε ως στόχο την ομαδικότητα και την συλλογικότητα των συγχωριανών. Στην πορεία του εως και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα κάθε χρόνο γίνεται το πανηγύρι προς τιμή της Παναγιάς της Γοργοεπηκόου στις 7 Σεπτεμβρίου,  γνωστό καρναβάλι του Ασωπού που ξεκίνησε την δεκαετία του ’80 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Στη συνέχεια το beach volley και το beach party.Τέλος το κρητικό γλέντι το οποίο ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια από την νέα γενιά του συλλόγου. Το αθλητικό σωματείο του Ασωπού -ΑΕΔΑ- (Αθλητική Ένωση Δήμος Ασωπού) είναι μια ομάδα που ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια και τελειοποιήθηκε με την δημιουργία γηπέδου στο οποίο υπάρχει γήπεδο ποδοσφαίρου και τέννις.
    Ένα από τα έθιμα είναι 
 η παραγωγή από γυναίκες  που έχουν άμεση και συγγενική σχέση με το ζευγάρι γλυκών  όπως αμυγδαλωτά και σαμουσάδες όταν έχουμε κάποιον γάμο ή βαφτίσια . Ένα άλλο έθιμο είναι τα γουρουνοσφάγια, τα οποία γίνονται δυο εβδομάδες πριν την Καθαρά Δευτέρα. Παλαιότερα έσφαζαν το ζώο και το έψηναν σε κάθε σπίτι. Πλέον οργανώνεται γλέντι στην πλατεία του χωριού χωρίς την σφαγή των ζώων.
            Τα προϊόντα που παράγει η περιοχή μας κατά βάση  είναι οι ελιές αφού έχουμε πάρα πολλούς ελαιώνες από την αρχαιότητα και κατά συνέπεια τα πορτοκάλια αλλά και σύκα .Κατά καιρούς κάποιοι αγρότες βάζουν καλλιέργειες με πατάτες, καρπούζια και ντομάτες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου