Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Σπήλαιο Μεταμόρφωσης (Η τρύπα του Βοριά)

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, από αρχαιολογικής πλευράς, παρουσιάζει το Σπήλαιο της "Τρύπας του Βοριά" στο οποίο ανακαλύφθηκαν από τη Ιταλική Σπηλαιολογική ομάδα "SPARVIERE" στα τέλη του 1990 πλήθος από πανέμορφους σταλαγμίτες και σταλακτίτες. Οι σπηλαιολόγοι που το εξέτασαν μιλούν για ένα θαύμα της ελληνικής φύσης. Η σπανιότητα τους τα καθιστά μοναδικά για τα ελληνικά δεδομένα. Η έκταση του είναι τέτοια που όπως αναφέρεται από τους ειδικούς, το χωριό είναι κτισμένο επάνω σε ένα τμήμα του σπηλαίου αυτού.
Το σπήλαιο ‘’Τρύπα του Βοριά’’ βρίσκεται στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας σε απόσταση 300 μέτρων, βόρια από το δρόμο που ενώνει τη Μεταμόρφωση με τη Συκιά. Η είσοδος του είναι πάρα πολύ μικρή (35x40cm). Το βάθος του βαράθρου είναι 48 μέτρα. Από κει μια στοά κατηφορίζει δυτικά προς την πεδιάδα του Ασωπού. Έχει μήκος 350 μέτρα και βρίσκεται 132 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης. Η ανατολική στοά προς τον Πάρνωνα ανηφορίζει αρχικά και στη συνέχεια κατηφορίζει σε μήκος 300 μέτρων, ενώ βρίσκεται στα -81 μέτρα.                                                                       Ένα ενδιαφέρον στοιχείο από την σύγχρονη ιστορία του σπηλαίου, είναι ότι χρησιμοποιήθηκε από τους ντόπιους ως χώρος για να πετάνε σκεύη και άλλα αντικείμενα, ανθρώπων που είχαν διάφορες ασθένειες και τα οποία μπορείτε να δεί κάποιος  ακόμα και σήμερα διάσπαρτα στη πρώτη αίθουσα. Επίσης σε μια άκρη του σπηλαίου, υπάρχουν μαζεμένες, σκουριασμένες χειροβομβίδες.
Στο παρελθόν η Τρύπα του βοριά αποτελούσε αίνιγμα για τους κατοίκους του χωριού καθώς άκουγαν στο βάθος της δυνατά ρεύματα αέρα που άλλοτε έμπαιναν και άλλοτε έβγαιναν από την τρύπα ορμητικά, ανάλογα με τον καιρό.  Παραδίδεται  ένας θρύλος  σύμφωνα με τον οποίο στη σπηλιά κάτω από την τρύπα του βοριά φυλάει ένας αράπης θησαυρό από φλουριά και μόνο το βράδυ, στην αστροφεγγιά τα βγάζει τα μετράει και τα ‘‘βόσκει’’ κατρακυλώντας τα στην πλαγιά.

Το σπήλαιο της Μεταμόρφωσης αν και πανέμορφο δεν είναι επισκέψιμο για το κοινό. Έχει γίνει μόνο μία εξερεύνηση από σπηλαιολόγους. Μέρος του υλικού που καταγράφηκε, μάς παραχωρήθηκε ευγενικά από τον Κο Χρήστο Δημότση, στον οποίο εκφράζουμε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου