Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Κυπαρίσσι


Το Κυπαρίσσι Λακωνίας είναι μια παραλιακή κοινότητα της ανατολικής Πελοποννήσου. Ανήκει στη Δημοτική Ενότητα του Ζάρακα, στο Δήμο Μονεμβασίας, βρίσκεται Βορειοανατολικά από τους Μολάους και έχει 420 κατοίκους (απογραφή 2011).
Κατά την αρχαιότητα το Κυπαρίσσι ήταν μια από τις δύο πόλεις της ευρύτερης περιοχής του Ζάρακα και ονομαζόταν «Κυφάντα». Η ονομασία προέρχεται από τη μορφολογία του χώρου : τις απότομες χαράδρες και τις καμπύλες βουνών και λόφων ( κύφος-κύφων=κύρτωμα). Στη Βυζαντινή περίοδο επικράτησε η ονομασία  «Κυπαρίσσι» η ετυμολογία της οποίας εμφανίζει δύο εκδοχές. Σύμφωνα με την πρώτη, προέρχεται από το όνομα του μεγαλογαιοκτήμονα της περιοχής, του Κυπαρίσση. Η δεύτερη εκδοχή, την οποία αναφέρει και ο Ανδρόνικος ο Β’, υποστηρίζει ότι το όνομα «Κυπαρίσσσι» προήλθε από την εξέλιξη της λέξης «Κυπαρισσία». Υπάρχει και  μια τρίτη λαϊκή εκδοχή, την οποία ασπάζονται οι ντόπιοι, σύμφωνα με την οποία το όνομα του χωριού προήλθε από τις λυγερόκορμες κοπέλες με μακριά και πλούσια μαλλιά τις οποίες οι Σπετσιώτες καπεταναίοι, θαυμάζοντάς τες, τις παρομοίαζαν με τα ψηλά και όμορφα κυπαρίσσια.
Το χωριό εμφανίζεται με το σημερινό όνομα του στις σελίδες της ιστορίας μετά το 1000μ. Χ. Ίχνη βυζαντινών οχυρώσεων από το Κάστρο της Καλογριάς είναι εμφανή στον απότομο λόφο, νότια του Κυπαρισσιού Στο «Χρονικό του Μορέως» αναφέρεται ότι το 1435 ο δούκας της Αθήνας Φράνκο Νέρο Ατζαγιόλι υπήρξε ο ιδιοκτήτης της περιοχής. Στα επαναστατικά χρόνια το Κυπαρίσσι και τα γύρω χωριά υπέφεραν πολλά δεινά από τις επιδρομές του Ιμπραήμ, ο οποίος ισοπέδωσε τον Μοριά.
Στο Κυπαρίσσι θα απολαύσετε το μπάνιο σας σε τρεις παραλίες. Την μεγάλη άμμο, την μικρή και αυτής της Αγίας Κυριακής. Οι πρώτες δύο αμμουδιές είναι μέσα στο χωριό ενώ η τρίτη βρίσκεται 2χλμ μακριά αλλά είναι προσβάσιμη είτε με το αυτοκίνητο είτε με τα πόδια ως βόλτα. Μία ακόμη όμορφη πεζοπορική εκδρομή στην φύση αποκαλύπτεται στο ευχάριστο, βατό και χωρίς ανηφόρα μονοπάτι που οδηγεί στο εκκλησάκι του Άι Γιώργη .
Θρησκευτικού ενδιαφέροντος σημεία αποτελούν η εκκλησία της Κοίμησεως της Θεοτόκου, στη Βρύση (χτίστηκε το 1893), η Αγία Τριάδα, στην παραλία (χτίστηκε το 1883), και η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, στην Μητρόπολη.
Αξιοθέατα που έχουν απομείνει από εκείνα τα χρόνια αποτελούν αναμφίβολα το Ασκληπιείο, όπου  λατρευόταν ο Ασκληπιός στο συνοικισμό Βρύση, το Βυζαντινό Κάστρο, στην περιοχή Καστέλλι, και η αρχαία πόλη των Κυφάντων, σημερινή Παλαιοχώρα, στην πλαγιά του βουνού.
          Το Κυπαρίσσι γιορτάζει με διάφορες τοπικές εκδηλώσεις. Χαρακτηριστικό πανηγύρι είναι αυτό του δεκαπενταύγουστου στην πλατεία του χωριού με ορχήστρα και πολύ χορό! Τις απόκριες και την καθαρή Δευτέρα πετάμε τους ‘’αετούς’’ μας και την πρωτομαγιά "πιάνουμε" το Μάη στην Παναγία των βράχων και στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου.


             Το Κυπαρίσσι  είναι ένας επίγειος παραδεισος για τους λάτρεις του καλού φαγητού. Μπορείτε να απολαύσετε ντόπιες συνταγές, εξαιρετική αστακομακαρονάδα και φρέσκα ψάρια σε εξαιρετική ποιότητα και λογικές τιμές. 
           Μην χάσετε την ανατολή  του ηλίου από την θάλασσα, σπάνιο θέαμα αφού στην Ελλάδα ο ήλιος συνήθως ανατέλλει από τα βουνά. 
                            Αγ. Κυριακή
                                                                     Καστράκι
                                                                                              Κοκκινόβραχος
                                                                    Μεγάλη Άμμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου