Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Ρειχιά


Η Ρειχέα ή Ρειχιά βρίσκεται νοτιοανατολικά του νομού Λακωνίας, ανήκει στην περιοχή του Ζάρακα και είναι ένα όμορφο παραδοσιακό χωριό. Απλώνεται σε οροπέδιο του Πάρνωνα και ειναι σε υψόμετρο 700 μέτρων. Χωρίζεται σε δέκα γειτονιές που έχουν ονομασίες από τα επίθετα των κατοίκων.
Έχει πολλές εκκλησίες με κεντρική την Ζωοδόχο Πηγή που είναι και η πολιούχος της. O προφήτης Ηλίας (Αϊ Λιάς) κατά την τοπική ονομασία) είναι χτισμένος στην κορυφή του όρους Κουλοχέρα σε υψόμετρο 1200 μέτρων και δεσπόζει πάνω από την Ρειχιά. ,Ο Άγιος Ιωάννης φυλάει τα όρια του χωριού αφού υπάρχουν δυο εκκλησίες, προς τιμήν του, μια στην μια άκρη και μια στην άλλη του χωριού. Ο Άγιος Κωνσταντίνος βρίσκεται στο κοιμητήριο του χωριού. Ο Άγιος Νικόλαος και το Καστράκι Αγίου Δημητρίου με την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου.
Λίγο μετά τη  Ρειχιά στο χωριό Γέρακα συναντάμε τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, «Ρόδον το αμάραντον», στη μοναδική Μονή Ευαγγελίστριας που δεσπόζει πάνω στο βράχο 180 χρόνια τώρα, έχοντας στα πόδια της το Μυρτώο. Η Μονή αυτή έχει το χαρακτηριστικό να διαθέτει ένα εκκλησιαστικό κτίριο μέσα στο οποίο υπάρχουν δυο εκκλησίες χωρίς αυτό να γίνεται αντιληπτό εξωτερικά και εσωτερικά. Σύμφωνα με τους κατοίκους τα σχέδια για τον σχεδιασμό της εκκλησίας αυτής  έγιναν από μια μέλισσα μέσω του κεριού της.
Από το κέντρο της Ρειχιάς, διέρχεται ξεροπόταμος που καταλήγει στην παραλία Μπαλογκαίρι και περνάει από ένα φαράγγι προσπελάσιμο και ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς.
Στη Ρειχιά επίσης υπάρχει η ειδυλλιακή παραλία της Βλυχάδας..Και οι δυο αυτές άγριας ομορφιάς παραλίες βρέχονται από το Μυρτώο.
Στο χωριό επίσης λειτουργεί Λαογραφικό Μουσείο στο οποίο εκτίθενται σκεύη, εργαλεία και άλλα αντικείμενα τοπικής προέλευσης…
Παράγονται κυρίως κτηνοτροφικά προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας φτιαγμένα με παραδοσιακές τεχνικές που έχουν κληροδοτηθεί στους σημερινούς κατοίκους από τους προγόνους τους. Το τουλουμοτύρι, το βούτυρο, το γάλα και το κατσικίσιο κρέας οφείλεται στο θυμάρι στα πουρνάρια και στα ρείκια (είδος φυτού που μοιάζει με θάμνο με βιολετί χρώμα που έδωσε το όνομα του στο χωριό λόγο της αφθονίας του),ικανοποιούν τις γευστικές απαιτήσεις ακόμα και των πιο δύσκολων επισκεπτών συνδυάζοντας τη νοστιμιά με την άριστη ποιότητα .
Στην περιοχή παράγεται και το εξαιρετικής ποιότητας θυμαρίσιο μέλι το οποίο πωλείται από τους παραγωγούς.
Εκτός από θυμάρι στην περιοχή φύονται διάφορα θεραπευτικά βότανα.
Τα σπιτικά φαγητά δεν θα τα συναντήσετε αλλού τόσο από πλευρά  γεύσης οσο και από άποψη τεχνικής. Τα σπιτικά φρέσκα ζυμαρικά, (γκόγκες κατά την τοπική ονομασία) ,οι παραδοσιακές χορτόπιτες ψημένες σε παραδοσιακούς πέτρινους ξυλόφουρνους , τα πιττάκια (τοπικό όνομα καλτσούνια ή τσαίτια) ψημένα σε μαντεμένια πλάκα αλλά και οι παλιότερες συνταγές που οι γηραιότερες ρειχιώτισσες τις θυμούνται, τα τριφτάδια και τα σκορδομακάρονα(χειροποίητα ζυμαρικά), η κουκούλα (ψωμί στη στάχτη),η πεταρίτσα, (κάτι σαν αραβική πίτα,) αλλά και τα γλυκά τους, οι σαμουσάδες(είδος μπακλαβά), οι δίπλες, οι κουραμπιέδες ,οι πέτουλες, οι καλλιχέρες αφήνουν σε όλους τις καλύτερες εντυπώσεις.


Αυτό το υπέροχο παραδοσιακό χωριό, κρυμμένο στην αγκαλιά του Πάρνωνα ,315 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 35 χιλιόμετρα από την μαγευτική Μονεμβάσια που επιβάλλεται να επισκεφτούμε όλοι μας για το μοναδικό μεσαιωνικό κάστρο της αλλά και για την υπέροχη φιλοξενία της, αγαπάει τον κόσμο του αλλά και τους φιλοξενούμενους του δίνοντας τους κάτι απο την μαγεία της Λακωνίας.

Οι παραλίες του χωριού

                                                
Παραλία Βλυχάδα
Ανάμεσα στο Κυπαρίσσι και τη Μονεμβασιά, στο πουθενά, μια παρθένα παραλία στα χρώματα της Καραϊβικής. Η Βλυχάδα ή Γλυφάδα, αποζημιώνει τους επισκέπτες με τη βοτσαλωτή παραλία της, ίσως την ομορφότερη στην περιοχή του Ζάρακα στον Δήμο Μονεμβασίας. Ο συνδυασμός των χρωμάτων της θάλασσας με το πράσινο του βουνού και το κόκκινο των γύρω βράχων, θα καταπλήξει όσους την επιλέξουν. Στην παραλία λειτουργεί καντίνα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτή η παραλία είναι ελκυστική για οικογένειες με παιδιά αλλά και για όσους θέλουν να απολαύσουν το μπάνιο τους σε μία πραγματικά  μοναδική παραλία, που ακόμη δεν έχει «ανακαλυφθεί» από το ευρύ κοινό.

                                              Παραλία Μπαλογκαίρι
Αξέχαστη πραγματικά θα μείνει σε όλους τους επισκέπτες αυτή η παραλία. Δεν είναι τυχαία άλλωστε τα λόγια των επισκεπτών που λένε ‘’κουραστήκαμε αλλά άξιζε τον κόπο.’’ Πρόκειται για το Μπαλογκαίρι κατά τους κατοίκους  της Ρειχιάς  μια παραλία έρημη, ήσυχη ,με παρθένα ομορφιά μακριά από τον πολιτισμό. Ο δρόμος προς αυτήν σκόπιμα μέχρι τη μέση της διαδρομής προκειμένου να μην χάσει την φυσικότητα της  και μόνο για τους λίγους που θα έχουν την διάθεση να κατέβουν το υπόλοιπο βουνό και να κολυμπήσουν στα καταγάλανα και ζεστά νερά της. Όποιος την επισκεφτεί  θα μείνει άφωνος!! Το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει!

  Εξαιρετικά είναι τα 2 τραγούδια που έχουν γραφτεί για το χωριό μας:
1) Ρειχιά το λένε το χωριό

2) Στη Ρειχιά έχω κοπάδι  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου