Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Παπαδιάνικα

Τα Παπαδιάνικα είναι ένα χωριό που απέχει περίπου 45΄ από την Σπάρτη και βρίσκεται στην κεντρική οδό Μαλάων – Πλύτρας. Φήμες θέλουν το όνομα του χωριού να προέρχεται από μια παλιά οικογένεια του χωριού με επίθετο «Παπαδάκη». To επίθετο αυτό εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα και σήμερα και μάλιστα σε μεγάλο αριθμό. Η τελευταία απογραφή έδειξε πως οι κάτοικοι του χωριού είναι γύρω στους 2.500.
Το χωριό μας δεν έχει κάποια ιδιαίτερα ιστορικά γνωρίσματα, ωστόσο υπήρχαν αρκετοί άνδρες οι οποίοι  έπεσαν υπέρ πατρίδος το 1940 έναντι Ιταλών και Ναζί. Προς τιμήν τους στην πλατεία του χωριού έχουμε το Ηρώο όπου αναγράφονται αναλυτικά τα ονόματα τους. Δίπλα στο Ηρώο, στο κέντρο του χωριού, είναι η μητροπολιτική εκκλησία του «Αγίου Δημητρίου». Μια πολύ παλιά εκκλησία σπάνιας ομορφιάς και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Στο βουνό πίσω από το χωριό υπάρχει το εξωκλήσι της «Αγίας Παρασκευής», ένα πανέμορφο στολίδι πάνω στο υπέροχο φυσικό περιβάλλον του βουνού.
Όσο για το φυσικό περιβάλλον, παντού στο χωριό προβάλλουν πανέμορφα ελαιόδεντρα και εσπεριδοειδή ενώ κάθε σπίτι κάθε αυλή είναι γεμάτη από υπέροχα λουλούδια και φυτά. Μπορούμε να βρούμε ξεχωριστές παραλίες με αμμουδιά, στην Πλύτρα και το Μποζά, που τα καλοκαίρια γεμίζουν από κόσμο και ζωή. Μάλιστα η Πλύτρα κρύβει μέσα της μια βυθισμένη πολιτεία, τον Αρχαίο Ασωπό, που βυθίστηκε έπειτα από μεγάλο σεισμό. Αρχαία αντικείμενα βρίσκονται μέσα στη θάλασσα κοντά στην παραλία και αρκετοί δύτες τα επισκέπτονται και τα εξερευνούν.
Στο χωριό μας για τον ελεύθερο χρόνο μας έχουμε αρκετά γυμναστήρια, μια σχολή καράτε και ένα  χώρο που φιλοξενεί μαθήματα χορού και ρυθμικής γυμναστικής. Για τους επισκέπτες αντίστοιχα μας υπάρχουν υπέροχα εστιατόρια και προσεγμένα ξενοδοχεία.
Το καλοκαίρι διοργανώνεται μια γιορτή η οποία ονομάζεται «γιορτή του σύκου», διότι εκτός από ελιές και πορτοκάλια οι αγρότες μας παράγουν και πεντανόστιμα σύκα.

Τα Παπαδιάνικα είναι ένα γραφικό μέρος με όμορφους ανθρώπους. Ο καθένας αξίζει να το επισκεφτεί! 

1 σχόλιο: