Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

Νιάτα

Τα Νιάτα (Τοπική Κοινότητα Νιάτων - Δημοτική Ενότητα ΝΙΑΤΩΝ), ανήκουν στον δήμο ΕΥΡΩΤΑ της Περιφερειακής Ενότητας ΛΑΚΩΝΙΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.
Η επίσημη ονομασία είναι “τα Νιάτα”. Έδρα του δήμου είναι η Σκάλα και ανήκουν στο γεωγραφικό διαμέρισμα Πελοποννήσου.
Στα Νιάτα της Λακωνίας υπάρχει ένα μοναδικό πάρκο που περιέχει 80 περίπου πηγάδια. Η περιοχή άρχισε να κατοικείται από το 1500. Επειδή στην περιοχή δεν υπάρχουν πηγές οι κάτοικοι εντόπισαν την συγκεκριμένη περιοχή που κρατούσε νερό και δημιούργησαν τα πηγάδια. Όταν το χωριό απόκτησε δίκτυο ύδρευσης τα πηγάδια διατηρήθηκαν και αποτελούν αξιοθέατο της περιοχής. Χτισμένα σε υψόμετρο 32 μέτρων , τα Νιάτα αναπτύχθηκαν τα τελευταία Βυζαντινά Χρόνια γύρω στα 1033 μ.Χ. Το 1398 ο Δεσπότης του Μυστρά, ονόμασε το χωριό Νετάτα ή Ντάτα-Νιάτα. Αξιοπρόσεκτοι είναι οι παλιοί ανεμόμυλοι στο λόφο και τα δεκάδες πέτρινα πηγάδια γύρω από το χωριό.

Με δύο επιδρομές που έκανε ο Ιμπραήμ πασάς της Αιγύπτου το 1825 και 1826, προσπάθησε να επιφέρει καίριο χτύπημα στην ελληνική επανάσταση που περνούσε δύσκολες ώρες. Βέβαια δεν πέτυχε το σκοπό του. Επέφερε όμως μεγάλες καταστροφές σε πόλεις και χωριά, σε μοναστήρια και εκκλησιές, σε δέντρα και σε κατοικίδια ζώα. Έκανε ακόμη κάτι χειρότερο. Αιχμαλώτισε πολλές εκατοντάδες Λακώνων και κυρίως γυναίκες και παιδιά, τους μετέφερε στο στρατόπεδο της Μεσσηνίας και από εκεί τους έστειλε στα σκλαβοπάζαρα της Μέσης Ανατολής και έτσι χάθηκαν για τους δικούς τους αλλά και για το ελληνικό έθνος. Ελάχιστοι από τους αιχμαλώτους εξαγοράστηκαν ή επέστρεψαν με τη σύμβαση του 1829.
Για τις Μπραήμικες αυτές επιδρομές, που έμειναν στην ιστορία σαν σύμβουλο της βαρβαρότητας, δεν γνωρίζουμε ακριβώς τον αριθμό των αιχμαλωτισθέντων. Στα Γενικά Αρχεία του Κράτους σώζονται τρεις καταστάσεις Λακώνων αιχμαλώτων. Η πρώτη φέρει ημερομηνία 24 Αυγούστου 1828 και έχει συνταχθεί από τη Δημογεροντία Λακεδαίμονας, που έχει ως έδρα το Μυστρά, και υπογράφεται από τους Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο, Νικόλα Πηλάλα και Γιαννάκη Κυουρούση.
Χαρακτηριστικό δε είναι αυτό που διαβάζουμε στο τέλος της κατάστασης. «Ψυχαί αρρένων 217, ψυχαί θηλέων 233. Ολότης αμφοτέρων 450, εκτός λάθους και λήθης».
Τη δεύτερη κατάσταση την έχει συντάξει ο τοποτηρητής Έλους Κύριλλος Παμφίλου με ημερομηνία 16 Αυγούστου 1828 με έδρα τη Σκάλα. Η τρίτη κατάσταση έχει συνταχθεί από το διοικητή Λακεδαίμονας Νικόλαο Καρόρη, με έδρα τη Σπάρτη και ημερομηνία 29 Νοεμβρίου 1837.
Δεν είναι εύκολο όμως να εξακριβωθεί ο συνολικός αριθμός των αιχμαλώτων, γιατί ονόματα έχουν γραφεί επανειλημμένα και στις τρεις καταστάσεις. Άλλωστε ο σκοπός μας εδώ δεν είναι να βρούμε το σύνολο των αιχμαλωτισθέντων, αλλά να καταγράψουμε πόσες γυναίκες και παιδιά πήραν το δρόμο της σκλαβιάς. Όμως και αυτό δεν είναι εύκολο, γιατί σε όλες τις καταστάσεις δεν γράφεται η ηλικία των αιχμαλώτων. Σύμφωνα λοιπόν με τις καταστάσεις 310 είναι γυναίκες, από τις οποίες ένας μεγάλος αριθμός αναφέρεται σε κορίτσια.

Στα νιάτα σήμερα δραστηριοποιούνται 2 σύλλογοι: αυτός των γυναικών και ο αθλητικός. Ο σύλλογος γυναικών διοργανώνει κάθε χρόνο μία θεατρική παράσταση χιουμοριστικού περιεχομένου, με ηθοποιούς παιδιά του χωριού. Ο δε αθλητικός με την ομάδα ποδοσφαίρου φέτος κατάφερε να κατακτήσει την 2η θέση της κατηγορίας του και με αγώνα μπαράζ ανέβηκε στην επόμενη κατηγορία.

Από τα Νιάτα κατάγεται ο γνωστός τραγουδιστής έντεχνος τραγουδιών Πάνος Μπούσαλης. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979 και μεγάλωσε στα Νιάτα. Από την ηλικία των 7 ετών άρχισε να γράφει τα πρώτα του στιχάκια και κάποιες αυτοσχέδιες μελωδίες γεγονός που ώθησε τον πατέρα του να του πάρει την πρώτη του κιθάρα. Έκανε τα πρώτα του μουσικά βήματα στην Λακωνία, μαθητής του παραρτήματος του Απολλώνιου Ωδείου στην περιοχή. Πρώτος καθηγητής του στην κλασική κιθάρα ήταν ο Γιάννης Κονιδιτσιώτης. Από τότε έχει κάνει πλήθος εμφανίσεων και έχει συνεργαστεί με πάρα πολλά ονόματα του ελληνικού τραγουδιού. Έχουν κυκλοφορήσει και δύο δισκογραφικές δουλειές του: ''Γκέμμα'' , "Σεμπρεβιβα"
Στα Νιατα επίσης υπάρχει ένα εργαστήριο ζυμαρικών το οποίο είναι ευρέως γνωστό και το διοικεί η Σταυρούλα Παπαπάνου Σάκκαρη.
Επίσης από τα Νιάτα κατάγεται η γνωστή σε όλους μας Καλομοίρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου